Lach, haal adem

en neem de tijd om te verbeteren

Wanneer de ademhaling niet klopt bij de inspanning die je levert werk je de sportprestatie ongeacht het niveau onbewust tegen. Wie door sporten fitter wil worden doet er dus verstandig aan om een keer goed aandacht te besteden aan de juiste manier van ademhalen op de verschillende momenten tijdens de inspanning. Dus niet alleen investeren in goed sportmateriaal, maar ook in een juiste ademhaling.

Efficiënter met energie omgaan

Er zijn sporters die bij de start van hun activiteit direct snel ademhalen. Daarmee verlies je als sporter veel energie aan het begin van de training. Wanneer de omgeving waarin je sport verandert, bijvoorbeeld een heuvelachtig gebied, kun je met behulp van ademhaling efficiënter trainen. Zo voorkom je een te hoge hartslag, een te vroege hongerklop en/of verzuring van de spieren. Tijdens ademcoaching wordt de cliënt geleerd hoe een efficiënte manier van ademhaling toegepast kan worden bij de specifieke sport. Niet te verwarren met een personal training voor de cliënten.

Conditie

Er zijn cliënten die klagen over een slechte conditie. Op het moment dat we tijdens de sessies dan verder kijken blijkt het niet altijd een kwestie van conditie maar meer een inefficiënte manier van ademhaling. We bootsen situaties na in de sportruimte om sporten leuker te maken, conditie te verbeteren of meer ontspanning te vinden en onnodige spierpijnen door optimaler te ademen.

Uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen is verbonden aan hartslag, spieren en ademhaling plus mentale wilskracht en de juiste mindset. Op de juiste manier ademen tijdens het sporten zorgt ervoor dat het je het langer volhoudt. Zo bestaat er een graadmeter genaamd VO2Max. Dat is de maximale hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam per minuut kan opnemen. Een lagere longinhoud betekent dat je minder zuurstof op kan nemen. Hoe hoger de maximale zuurstofopname, des te beter jouw uithoudingsvermogen kan zijn.

Een beter uithoudingsvermogen leidt tot minder snelle vermoeidheid en verzuring van de spieren en levert je daarmee betere prestaties op. Tijdens het sporten is het daarom de kunst om geen adem tekort te krijgen door efficiënt te ademen. Het beheersen van de ademhaling is goed te trainen buiten de normale sportinspanning om met behulp van ademcoaching.

Goed ademen tijdens sportoefeningen

Wat een gezonde manier van ademhaling is tijdens sporten is afhankelijk van de sport. De neusademhaling helpt tegen minder energieverlies en minder vochtverlies. Maar soms is juist een mondademhaling effectiever. Duursport vraagt om een andere ademhaling dan krachtsport. Tijdens ademcoaching geeft de ademcoach oefeningen voor het verbeteren van de CO2 tolerantie, om de biochemie te verbeteren. De truc is om je ademhaling juist te leren inzetten om beter te presteren en goed te herstellen. 

Sportprestatie verbeteren?

Plan een afspraak voor een ademanalyse afgestemd op jouw sport.

Plan Ademanalyse sportconsult

Ademcoaching voor sporters is maatwerk

Tijdens een intakegesprek bij de ademcoach is er aandacht voor wat iemand doet aan ontspanning en sport. Het is een belangrijke factor om verstoring in ademhaling te voorkomen. Het maakt niet uit op welk niveau iemand sport. Afhankelijk van de ambitie kan er tijdens de ademtraining ‘gewone' aandacht of ‘extra’ aandacht aan geschonken worden.

Iedere cliënt heeft eigen vragen en behoeftes. Ademcoaching is daarom altijd maatwerk.