Stop, vertraag

en haal laag adem

De diagnose van een ziekte die dagelijks veel impact heeft op energie, fysieke en/of mentale kracht is intens. Dat vraagt naast de gekozen behandeling om een aanpak die aandacht heeft voor de basisbehoeften van het lichaam. Een aanpak om optimaal te ondersteunen in genezing en het verlichten van lijden.

Patiënten van allerlei ziekten doorstaan een proces van fysieke en mentale stress. Het lichaam werkt hard om weer gezond te worden. Samen met een arts is er een behandeltraject. Geestelijk kan dat een behoorlijke impact hebben. Angst of vermoeidheid rond de behandeling, onzekerheid van het leven en verlies van vertrouwen in de werking van het eigen lichaam. Dat geldt voor wie nu ziek is, maar net zo goed voor iemand die ziek was en inmiddels genezen is. Ademcoaching ondersteunt in de basisbehoeften van een (ex)patiënt. Een efficiënte ademhaling ondersteunt het lichaam in voldoende energie en het verbetert afweer van virussen en bacteriën via de neusademhaling.

Post-COVID patiënten

Mensen die na een COVID-19 besmetting na drie maanden nog steeds last hebben van klachten als vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, kortademigheid, hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid, somberheid en overgevoeligheid voor licht en geluid, krijgen een diagnose Post-COVID/longCOVID. Hoewel er nog veel onbekend is over Post-COVID wordt er momenteel veel onderzoek naar gedaan.

Ook bij Ademcoaching Harderwijk hebben we mensen met deze klachten in behandeling. Wat we in de praktijk veel zien bij deze patiënten is een te hoge en snelle ademhaling. Het lichaam heeft vanuit de benauwdheid een manier van ademhaling aangenomen die op langere termijn niet meer efficiënt is. De CO2-tolerantie is daardoor te laag in het lichaam. De patiënten in onze praktijk hebben veel baat bij oefeningen die de kwaliteit van ademhaling verhogen. Aan het einde van het traject is er een duidelijke afname van klachten merkbaar.

(Ex)kankerpatiënten

Kortademigheid is een vaak voorkomende klacht van patiënten met kanker. De oorzaak kan zowel lichamelijk als mentaal zijn. Angst en spanning voor de behandeling geeft stress en stimuleert een hoge ademhaling. Wanneer je langdurig op deze manier ademt gaat het lichaam steeds harder werken. Een goede zuurstofopname wordt juist via een langzame buikademhaling bereikt.

Naast psychische ervaring zijn er ook andere redenen waarom de ademhaling verstoord kan raken. Bijvoorbeeld door harder te moeten werken voor de ademhaling. Dat kan ontstaan als er stukken long ontbreken door longkanker, bestraling of een tumor die in de weg zit. Of door verzwakking van de ademhalingsspieren. De autonome regulatie van de ademhaling wordt in de hersenstam geregeld. De behandelmethode heeft invloed hebben op dit regulatiecentrum.

Ademcoaching helpt (ex)patiënten met behulp van maatwerk oefeningen het lichaam weer in het vinden van de efficiënte vorm van ademhaling. Dat vraagt om een zorgvuldige aanpak en zal waar noodzakelijk in overleg met de behandelend arts plaatsvinden.

Longpatiënten

Astma, COPD, bronchitis of langdurig hoesten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van longziektes met nare klachten. Wie problemen met de longen heeft komt al snel in ademnood. Gelukkig zijn er medicijnen die waar dat mogelijk is ondersteunen.

Steeds vaker verwijzen (long)artsen ook naar ademcoaching. Wanneer de patiënt zich bewust is van zijn/haar disfunctionele manier van ademen dan is er vaak door oefening winst te behalen in hoe de patiënt zich voelt. Minder kortademig, beter in staat een trap op te lopen en er is zelfs afname van medicijnen mogelijk.

Slaapapneu

Patiënten met slaapapneu hebben meerdere malen in de nacht last van ademstops van 10 seconden of langer. Afhankelijk van hoe vaak deze stops voorkomen voelt de patiënt zich steeds vermoeider na een nacht. In plaats van dat het lichaam herstelt verzwakt het meer en meer door onvoldoende opname van zuurstof. Ademcoaching helpt slaapapneu patiënten om de CO2-tolerantie te verbeteren en vanuit die goede basis weer met andere oefeningen een efficiënte manier van ademhaling te leren. Er zijn patiënten die duidelijk verbetering ervaren door de ademhaling opnieuw ‘gezond’ te automatiseren. Hoewel dat niet voor alle patiënten is weggelegd hebben er in de praktijk meerdere malen patiënten afstand kunnen nemen van hun apneu apparaat.

Na een ongeval

Een ongeval heeft direct effect op het stressmechanisme in het lichaam. Door de fysieke of mentale stress verhoogt de adrenaline. Een verhoogde adrenaline stimuleert een hoge borstademhaling. Dit systeem is door het lichaam ingebouwd om te kunnen vechten of vluchten op een moment dat dit nodig is. Maar wanneer ademhaling niet meer herstelt naar een rustige buikademhaling ontstaan er gezondheidsproblemen door de inefficiënte manier van ademhaling. Ademcoaching helpt mensen met trauma’s na een ongeval de ademhaling te reguleren. Het resultaat is dat angst en paniek afnemen. 

Herkenbare klachten?

Plan dan gewoon eens een afspraak voor een ademanalyse.

Plan Ademanalyse

Maatwerk

Iedere cliënt heeft eigen klachten, vragen en behoeftes.

Ademcoaching is daarom altijd maatwerk.