Slecht slapen
Ademhalen kan overdag en in de nacht verre van optimaal verlopen. Natuurlijk gebeurt dat ongemerkt. Te snel en te oppervlakkig is vaak het probleem. Het wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd. Veel van de bijhorende klachten vind je terug op onze website. Slapeloosheid hoort ook bij deze klachten.
Disfunctioneel ademen en een verstoorde slaap
- Zwetend wakker worden
- Wakker worden door een angst- of paniekaanval
- Obstructieve Slaapapneu
Deze problemen verstoren de slaap behoorlijk en geven op hun beurt ook weer klachten, zoals bijvoorbeeld: vermoeidheid, concentratieproblemen, pijnlijke steken op de borst, angstig gevoel, tintelingen en spierpijnen.
’s Nachts ontspant je lichaam, waarom dan toch een hyperventilatie aanval?
Adem je eenmaal als gewoonte via de borst dan houdt het lichaam dat soms onbedoeld in stand. Er ontstaat een zuurstoftekort in het lichaam. Dat geeft stress en vanuit die reactie wordt er een stresshormoon aangemaakt. Dat hormoon activeert de vecht- en vluchtrespons, waardoor het lichaam zich klaarmaakt om in actie te komen. Een hoge ademhaling is een van de tactieken.
Al slaap je ’s nachts en verbruikt je lichaam in deze fase van de dag het minste zuurstof, dan toch kan er een moment komen waardoor het lichaam gaat hyperventileren. Tijdens de slaap wordt de dag verwerkt in meerdere slaapcycli. Was de dag erg vol of stressvol dan kunnen deze prikkels ’s nachts opnieuw ervaren worden tijdens de verwerking van al die indrukken. Dat veroorzaakt de aanmaak van het stresshormoon met de hoge vlugge borstademhaling als gevolg.
Angst- of paniekaanval
Met de kennis uit de vorige alinea’s is nu duidelijk dat er in de nacht indrukken van de dag verwerkt worden. Hoe een angst- of paniekaanval ontstaat in het lichaam lees je hier.
Het heeft te maken met datzelfde stresshormoon en een reactie van de spieren op het zuurstoftekort.
Obstructieve Slaapapneu
Cliënten met slaapapneu hebben meerdere malen in de nacht last van ademstops. Het lichaam reageert door vanuit de hersenen een seintje te geven dat je wakker moet worden. Het resultaat is in zo’n situatie vaak dat er paniek ontstaat bij het wakker worden. Ook krijgt het lichaam te weinig gelegenheid de slaapcycli af te maken en zodoende het lichaam op te laden voor de nieuwe dag. Uitputting is uiteindelijk een logisch gevolg.
Ademcoaching helpt slaapapneu patiënten om de CO2-tolerantie te verbeteren en vanuit die goede basis weer met andere oefeningen een efficiënte manier van ademhaling te leren. Er zijn in de praktijk meerdere voorbeelden van cliënten die een duidelijke verbetering ervaren, door de ademhaling opnieuw ‘gezond’ te automatiseren waarbij niet zelden het CPAP-apparaat overbodig is geraakt!
Slaap je slecht en herken je genoemde klachten?
Plan een afspraak voor een ademanalyse.