Paniek en angst kunnen een acute hyperventilatie veroorzaken. Anders ademen kan dit voorkomen. Mensen die chronisch teveel lucht inademen door een inefficiënt ademhalingspatroon creëren namelijk zelf in hun lichaam een paniek- of angstaanval. Hoe dat zit leggen we je in dit artikel uit.

Spoedopname in het ziekenhuis

Jaarlijks komt er een behoorlijk aantal mensen op de spoedafdeling van een ziekenhuis terecht met symptomen die als levensbedreigend worden ervaren. Het voelt alsof het lichaam ze in de steek laat. Een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, zweten, tintelingen in het gezicht en in de handen, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Zo’n ervaring is zeer onprettig en kan een angst- en/of  paniekaanval veroorzaken.

Gelukkig is er bij deze symptomen uiteindelijk meestal geen sprake van een levensbedreigende situatie. De patiënt heeft teveel geademd en is dan in een acute hyperventilatie terechtgekomen. 

Teveel lucht binnenkrijgen

In een gemiddelde 'normale' situatie stroomt er bij een volwassen persoon per minuut ongeveer 6 liter lucht in en uit de longen. Ademt iemand veel te snel en te veel lucht dan stroomt er soms meer dan 42 liter lucht per minuut door diezelfde longen. Het koolzuurgas in het lichaam daalt in zo’n geval enorm. Dat stimuleert vervolgens de aanmaak van melkzuur maar kan er ook voor zorgen dat er te weinig zuurstof bij de zenuwcellen en hersenen terechtkomt. Wanneer je hersenen een tekort aan zuurstof krijgen, kan je in paniek raken waardoor je een nog snellere ademhaling kan ontwikkelen.

Adrenaline

Mensen ervaren in zo’n geval het gevoel de controle te verliezen bij het ervaren van de eerder genoemde vervelende symptomen. Dat jaagt in het lichaam stress aan. Hierdoor maakt het lichaam ook nog eens een flinke portie adrenaline aan om te kunnen vluchten of vechten. Alles wat er zich in het lichaam manifesteert is voor de persoon die het doormaakt erg beangstigend.

Flauwvallen

In enkele gevallen grijpt het lichaam in door de bloeddruk naar beneden te brengen zodat je flauwvalt. Dat is een uiterst redmiddel van het lichaam om het ademhalingsstelsel weer te resetten. Dat is op zich niet gevaarlijk, maar het is niet prettig, want wie dat heeft meegemaakt ervaart daarna vaak een angst om opnieuw mee te maken.

De oplossing

Zoals we dit artikel openden, heeft de persoon in kwestie vaak zelf de sleutel in handen om de angst- of paniekaanval weer onder controle te krijgen.

De ademcoach kan je bij acute hyperventilatie leren hoe je je adem weer onder controle kan krijgen en een volgende keer kan voorkomen!

Voor mensen die zelf niet door hebben dat ze teveel lucht ademen (verborgen of chronische hyperventilatie) is het goed om de dagelijkse efficiëntie van de ademhaling te verbeteren.

Ken of ben jij iemand die zich herkent in angst- en/of paniekaanvallen? Mogelijk kun je er met een paar lessen in efficiënt ademhalen weer vanaf komen.

Angst- en paniekaanvallen voorkomen?

Plan een afspraak voor een ademanalyse.

Plan Ademanalyse