Ademen is niet alleen een proces van de longen,
maar ook één van lichaam en geest.
Veel lichamelijke en emotionele klachten kunnen verlicht
worden door een juiste ademhaling.

Ademfrequentie

Per minuut adem je afhankelijk van de omstandigheden tussen de 4 en 60 keer. Eén ademhaling loopt van het begin van je inademing tot het einde van je uitademing. Hoe vaak adem jij terwijl je op een stoel zit (in rust) per minuut?

Test

Zet een timer op 3 minuten. Ga op een stoel aan tafel zitten met een vel papier en een pen. Teken je ademhaling, als je inademt gaat je pen omhoog, als je uitademt gaat je pen omlaag. Hoeveel pieken tel je? Als je vaker dan 8 x per minuut ademt, adem je al te snel…..

De medische norm voor ademhalen in rust is 12-18 per minuut. Dit is echter niet hetzelfde als optimaal ademen. Het vertragen van de ademhaling levert volgens meerdere onderzoeken duidelijk voordelen op voor de gezondheid.

Dagelijkse aandacht

Dagelijks tien tot twintig minuten aandacht besteden aan je ademhaling kan de hele stofwisseling positief beïnvloeden. Wanneer deze ademhalingsoefeningen vaak genoeg worden gedaan, kan het een verbeterde gewoonte worden. Begeleiding door een ademhalingscoach kan daarin een groot voordeel opleveren.

Ik heb geen hoofdpijn meer

“Ik had altijd last van mijn schouders en nek en dat resulteerde vaak in hoofdpijn. Bij een ademhalingscoach kwam ik erachter dat het aan mijn ademhaling lag. Ik ademde te hoog en te snel, waardoor de hulpademhalingsspieren die aanhechten op de nek continu te hard moesten werken. Door rustiger te ademen en goed op de uitademing te letten, konden die spieren eindelijk ontspannen. Na drie weken waren de pijn en stijfheid volledig verdwenen. En het allerfijnst: ik heb geen hoofdpijn meer.”

Meer weten?

Wil je een afspraak maken of meer weten over het verbeteren van je ademhaling?

Neem contact op